flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність за несплату аліментів

22 березня 2018, 15:59

22 березня 2018 року в Гусятинському районному суді було проведено круглий стіл з участю представників прокуратури, районного сектору з питань пробації та місцевого радіомовлення.

Обговорювали виконання суспільно корисних робіт як виду стягнення за вчинення адміністративного правопорушення за ст. 183-1 КУпАП України – несплата аліментів.

Станом на сьогодні в Гусятинському районному суді зареєстровано 24 адміністративних справи щодо злісних боржників аліментів району, 8 з яких вже розглянуто та призначено суспільно-корисні роботи.

Слід зазначити, що суспільно корисними роботами є оплачувані роботи, вид яких визначає орган місцевого самоврядування на підставі рішення суду. В разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт їх строк може бути замінений адміністративним арештом на строк не більше 15 діб.

Таким чином, нещодавно прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» повністю спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів, зменшення заборгованості по сплаті аліментів та забезпечення належного утримання дітей, які виховуються лише одним із батьків, що безумовно має змусити осіб, які забули про своїх дітей, згадати про свої обов’язки щодо їх утримання.