flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміни в законодавстві стосовно виїзду дітей за кордон

14 червня 2023, 09:49

Від початку періоду запровадження в Україні правового режиму воєнного стану виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, близьких родичів або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснювався без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволяла перетин державного кордону.

Проте, постановою КМУ від 9 травня 2023 року, яка набрала чинності з 23 травня 2023 року внесено зміни до деяких нормативно-правових актів щодо врегулювання питань вчинення нотаріальних дій в умовах воєнного стану.

Стосовно питання перетинання державного кордону дітьми, найбільш актуальною є норма, що передбачає перевірку дійсності довіреностей, які були викладені без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу та посвідчені нотаріусом відповідно до процесуального законодавства.

З 23 травня цього року не передбачено засвідчення справжності підпису на заяві про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон, викладеної без використання спеціальних бланків нотаріальних документів. Також бланки, які отримані до 23 травня, у разі сумніву щодо їх дійсності можуть бути перевірені прикордонниками шляхом отримання довідки про підтвердження або спростування посвідчення нотаріусом такої довіреності, що в свою чергу може передбачати відмову в перетинанні державного кордону до моменту отримання підтвердження від нотаріуса.

Для перетину кордону особі після досягнення нею 16-річного віку не потрібні додаткові дозволи від батьків, адже Цивільним кодексом передбачено право на вільний самостійний виїзд за межі країни